CONSELLS.

En aquesta ocasió vaig a compartir amb vosaltres uns consells sobre com estructurar el nostre projecte audiovisual i els punts bàsics que jo faig servir per a l’edició del mateix.

Abans de posar-nos a editar, hem de tenir clar quina estructura te que tenir el nostre projecte, ja que això ens ajudarà a que el resultat final sigui coherent i tingui equilibri pel que fa a la durada de les escenes, la durada final del projecte i els seus tempos, per això va molt bé agafar paper i llapis i dedicar un temps per fer-ho.

Com la manera d’estructurar un projecte no serà sempre la mateixa i cada un podem crear la nostra, utilitzaré com a exemple l’estructura que vaig decidir donar al meu treball sobre la travessa en Btt pel Sistema Ibèric.

L’estructura és la següent:

Presentació mitjançant text i logo del projecte esportiu i solidari “De Serralada en Serralada en Btt”.

Animació amb el logo de la productora “Rosa dels Vents Films”.

Nom del realitzador del projecte.

Reflexió introductòria mitjançant text del que veuran els espectadors.

Escenes introductòries de l’entorn per on transcorre l’aventura.

Logos de les entitats col·laboradores.

Escenes que il·lustren la preparació del viatge i l’arribada al punt d’inici.

Títol de la pel·lícula.

Protagonistes de l’aventura, mitjançant escenes i text.

Escenes narrades on s’explica en trets generals diferents característiques de la zona per on transcorre l’aventura, en el meu cas el “Sistema Ibèric”.

Simulació gràfica de la ruta.

Punt on comença realment la pel·lícula. A partir d’aquí, l’aventura continua amb escenes narrades on es dona informació més concreta sobre cadascuna de les zones, que vaig creure més oportunes per mostrar la meva aventura a l’espectador.

I finalment, els crèdits i agraïments.

Un cop estructurat el projecte, us deixo alguns consells a tenir en compte a l’hora d’editar la nostra pel·lícula.

General

L’ordre: És molt important a l’hora de començar a editar el nostre projecte, mantenir en tot moment un bon ordre de tots els elements que formaran part del nostre projecte. Sempre que el programa d’edició ho permeti, utilitzar una pista per a cada tipus d’elements, és a dir, una per al vídeo, una per a la música, una per a les titulacions, etc. i així amb cada tipus d’elements que anem a introduir en el nostre projecte.

Escenes

Escenes curtes o que durin just el temps necessari: Si és que l’escena no ho requereix, procurar que la durada de les escenes no sigui massa llarga, per dotar de dinamisme el nostre projecte aconsello que les escenes siguin més aviat curtes i variades.

Mantenir una cronologia entre les escenes: D’aquesta manera crec que l’espectador es situarà de millor manera dins de la nostra aventura.

Escenes des de diversos angles: És aconsellable alternar les escenes segons l’angle en què s’hagin pres, posar baries escenes seguides preses des del mateix angle, pot donar un efecte visual de discontinuïtat o de salts, per a l’espectador.

Simulació de l’efecte “travelling”: Per als que no ho sàpiguen, el “travelling” s’empra en el cinema per indicar que la càmera es desplaça cap als costats. El desplaçament es realitza freqüentment situant la càmera sobre unes vies, a fi d’assegurar la màxima suavitat de moviment. Suposo que estareu d’acord amb mi que fent una travessa en bicicleta o caminant durant diversos dies, carregant a més nosaltres mateixos amb tot l’equipatge i càmeres, seria una mica incomodo que a més haguéssim de carregar amb tots els trastos necessaris per efectuar un bon i real travelling … no us sembla?.

La majoria de programes d’edició ens permeten utilitzar una funció molt simple i interessant que podem utilitzar en els nostres projectes per dotar aquests d’una simulació de l’efecte “travelling” que podem combinar amb algunes escenes del nostre projecte.

Aquesta funció o truc per simular un efecte travelling, no és més que dotar mitjançant el nostre programa d’edició, d’un lleu moviment continu horitzontal o vertical en algunes escenes, sobretot on el contingut encara i filmat, aquest sigui estàtic.

Els crèdits: És una bona manera d’informar a l’espectador sobre aspectes tècnics, agraïments i sobretot per tenir en compte a les persones o aspectes que ens ajuden a elaborar el nostre projecte.

Titulacions

Titulacions: Encara que tampoc hem d’abusar d’elles, són una bona manera de situar l’espectador en un moment concret de l’aventura.

Transicions

Les Transicions: Poden ser una bona i original manera de passar d’una escena a una altra, però aconsello no abusar-ne, si una transició no ressalta l’interès de l’escena o no aporta res de més a la mateixa, per a mi és millor no utilitzar-la.

Música i/o so

La música: Ben combinada amb les imatges pot aportar molta força al projecte, però és molt important no escollir-la a l’atzar, no és el mateix una música per reforçar un moment alegre de l’aventura, que la d’un moment nostàlgic o d’intriga, cada moment requereix el seu tipus de música.

En aquest enllaç www.jamendo.com podeu utilitzar de forma gratuïta i legal gran quantitat de música de diferents estils (llegir bé el tipus de llicència Creative Commons que té cadascuna de les cançons, ja que les llicències Creative Commons no són totes iguals i es deuen utilitzar tenint en compte diferents aspectes).

Sincronització i utilització de la música: Sempre que puguem és molt aconsellable sincronitzar el tempo o compassos de la música amb les escenes i sobretot en els canvis entre aquestes.

També és molt important disminuir el volum de la música si en algun moment a la vegada que aquesta, també sona una veu en off narrant algun aspecte de l’aventura.

No cal que en totes les escenes tinguin música, de vegades ens trobarem que és millor per al nostre projecte, mantenir simplement l’àudio original d’algunes escenes o d’efectes de so afegits (aquests són un bon recurs si l’àudio original de les nostres filmacions és defectuós).

“Deixeu volar la vostra imaginació i sobretot filmeu-la… ah! i tingueu sempre les bateries carregades”

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.